Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Stresszkezelés

Mi is a stressz?

A stressz egy mindenki által jól – vagy akár túl jól is – ismert fogalom és érzés. Időről időre szabadulni szeretnénk tőle midnannyian. Szerencsére számos stresszoldó gyakorlat és technika ismert napjainkban, melyek segítségével kordában lehet tartani a nem kívánatos stresszhatásokat. Mielőtt azonban megpróbálnánk elűzni a stresszt, nézzük meg, hogy mi is az valójában és miért is létezik egyáltalán.

A stressz életünk velejárója, minden nagy esemény és változás stresszel jár. Gondoljunk csak arra, hogy egy esküvő megszervezése, egy vizsgahelyzet vagy akár egy nyaralásra való felkészülés is jelentős feszültséget okozhat. Ilyen helyzetekben a szervezet felkészül a nagyobb erőkifejtésre azáltal, hogy különböző fiziológiai változások jönnek létre szerte a szervezetben: pl. pulzusunk, vérnyomásunk megnő, stresszhormon szintünk megemelkedik. A probléma nem is az ehhez hasonló helyzetekkel van, hiszen egy kihívást jelentő esemény lejárta után a szervezet újra visszaállhat a normális kerékvágásba, megszűnik a stresszreakció. A gondot az jelenti, ha a stressz hosszútávon, krónikusan van jelen életünkben.

A munkahelyi stressz vagy a hosszantartó betegséghez kötődő, esetleg az anyagi gondok miatti stressz tipikusan krónikusnak számít. Ha a szervezetünk hosszú ideig van stressz hatása alatt, akkor a stressz kezdeti energizáló tulajdonsága elvész, helyette teljes kimerülés léphet fel. Ilyenkor szervezetünk állóképessége gyengülhet, így betegségek könnyebben felüthetik a fejüket.

Testi betegség amiatt is megjelenhet, ha nem tudatosítjuk a saját túlterhelődésünket, így nem is tudunk tenni semmit a stresszcsökkentés érdekében. Ekkor a test próbálja felhívni a figyelmet a bajra különböző testi gondok által (pl. hátfájás, hajhullás, gyomorfájdalom stb.). Ha ez nem lenne elég, a krónikus stressz hatására az olyan funkcióink mint a gondolkodás, emlékezés, összpontosítás és társai mind-mind gyengülhetnek. Végső soron közérzetünk, teljesítőképességünk jelentős hanyatlást szenvedhet el.

Mit lehet tenni a hosszan tartó stressz ellen?

Első lépésként észre kell vennünk, hogy túl sok feszültséget, stresszt élünk át. Majd hasznos tudatosítani, hogy mi is a stressz forrása, mi az ami már túl sok. Ezt elmondani sokkal egyszerűbb, mint kivitelezni. Ahhoz, hogy észre vegyük magunkon a túlterhelődés korai jeleit egyrészt eléggé jól kell ismernünk önmagunkat, másrészt tudatosan kell figyelnünk testünk jelzéseire. Ha ez már adott, akkor kiválaszthatjuk a hozzánk és a helyzethez legjobban illő stresszkezelés technikát.

Milyen alapvető stresszkezelési technikák vannak?

Légzésgyakorlatok

Amikor stresszesek, feszültek vagyunk a légzésünk is felületesebbé válik. Ilyenkor a mélylégzésen alapuló légzési technikák segítségével stresszhormon szintünket, vérnyomásunkat és pulzusunkat mérsékelhetjük. Jó stresszkezelési technika, ha feszültség esetén 4-5 igazán mély és elnyújtott lélegzetet veszünk, miközben semmi másra nem figyelünk, csakis magára a lélegzetvételre.

Relaxáció

Relaxáció segítségével szintén enyhíthetjük a stressz okozta fiziológiai tüneteket ami végső soron a stressz enyhüléséhez vezethet. Tágértelembe véve minden relaxációnak számít, aminek a segítségével a személy képes ellazulni.  Szűkebb értelemben relaxáció alatt azt értjük, amikor csendes, nyugodt körülmények között fejünkből megpróbálunk kiüríteni minden zavaró gondolatot miközben testrészeinkből is elengedjük a feszültségeket. Esetenként bizonyos nyugtató hatású, biztonságot nyújtó képek elképzelése is hasznos lehet. A relaxáció a gyakorlás révén válhat egyre hatékonyabb.

Testmozgás

A testmozgás sokat segíthet a test és a lélek egyensúlyi állapotának visszanyerésében. Testmozgás során endorfin termelődik a szervezetünkben, amit „boldogsághormonnak” is neveznek. Emellett sportolás közben képesek lehetünk elengedni a nyomaztó, stresszt okozó gondolatokat, így fellélegezhetünk, majd újult erővel vághatunk bele a napi kihívásokba. Amennyiben a testmozgást a szabadban végezzük – akár túrázás, biciklizés stb. formájában – még a természet közelségének léleknyugtató hatását is megtapasztalhatjuk.

Kellemes tevékenység végzése

Nagyon fontos, hogy a napi és heti kötelező teendők tengerében legyenek olyan fél órák/órák/napok beiktatva, melyek során azzal foglalkozhatunk, amiben igazán örömünket leljük. Lehet szó akár valamilyen kézimunkáról, kertészkedésről, sportról, akármiről. A lényeg az, hogy maga a tevékenység okozzon örömet.

Összességében elmondható, hogy a megfelelő napirend kialakítása valamint önmagunk megismerése és saját jelzéseink észrevétele és figyelembevétele révén tudunk a leghatékonyabban megküzdeni a minket érő különböző erősségű és tartósságú stresszel. Ahhoz, hogy a megfelelő stresszoldó technikákat és módszereket kiválaszthassuk és begyakorolhassuk, javasolt lehet pszichológus segítségét is kérni.

Sebestyén Johanna, pszichológus, gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus jelölt

Stresszkezeléssel foglalkozó szakembereink:

Bencsik Judit, Bodnár Helga, Bognár Vivien, Csökli István, Egey Kornél, Egri-Nagy Tímea, Gajdos Panna, Kolosváry Eszter, Moldoványi Csilla, Molnár-Gábor Dalma, Paksa ÉvaPrcsity Violetta, Sebestyén Johanna, Sever Zsófia, Szász Orsolya, Toma Mónika, Tóth Laura, Tusor Lilla, Valkár Anna, Vig Luca

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!