Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Hipnoterápia

A pszichoterápia és az orvostudomány eszközei napjainkra – folyamatos fejlődésük nyomán – egyre jelentősebb esélyt kínálnak mentális vagy testi problémáink, megbetegedéseink gyógyítására.

Napjainkban a pszichológiai és orvostechnológiai kutatások óriási léptékben tágítják tudásunkat, és gazdagítják eszközeinket a gyógyító eljárások lehetőségei tekintetében. Vannak ugyanakkor olyan eljárások, melyek gyógyító hatását az emberiség már évezredek óta ismeri.

Hipnózis, hipnoterápia története

A szó gyógyító hatása már az ókori emberek előtt is ismert volt. Annak az írásos nyomait, hogy a szuggesztiók működését meg akarták ismerni az akkoriak, már a 14. században is megtaláljuk. A gyógyító hipnózis jelentős elterjedését ugyanakkor az ezzel foglalkozó iskolák létrejötte indította el az 1700-as évek második felében.

A mai értelemben vett hipnózis ismertsége a pszichoanalízis forradalmian új, és az egész világon elterjedő nézeteivel együtt jelent meg. Egészen addig a hipnózist (pontosabban az ahhoz hasonló szuggesztív eljárásokat) jellemzően testi tünetek kiváltására – vagy azok csillapítására, például a katonai seborvoslás során szükséges érzéstelenítésre használták. A 20. század első felében ugyanakkor a pszichológusok és orvosok már komoly tudományos kutatásokon alapuló, ellenőrzött módon alkalmazott, sokoldalú eszközként használták a hipnoterápiát.

A hipnoterápiás eljárások módszerei jelentősen gazdagodtak az elmúlt évtizedekben. Ebben nem kevés eredménnyel büszkélkedhetnek hazai szakemberek is, többek között megemlíthetjük Mészáros István és Bányai Éva kutatókat. Előbbi a hipnózis idegélettani hatásainak kutatásában, utóbbi pedig például az ún. aktív éber hipnózis eljárásának kialakításában ért el nemzetközileg elismert eredményeket.

Elmondhatjuk, hogy a hipnózis – technikai oldalról megközelítve is – sokszínű lehetőségeket kínál. A kezdetekben elterjedt, autoritáson alapuló ún. direkt szuggesztiókat alkalmazó eljárás mellett megjelentek a megengedő és indirekt technikák is. A hipnózis nem csupán egyéni eljárásként alkalmazható, csoportos formában is sikeres metódus.

Hipnózis és hipnoterápia napjainkban

Napjainkra a hipnózis terápiás felhasználásának jellemzően két fő irányával találkozhatunk.

Az egyik ilyen irány a testi – sok esetben pszichoszomatikus eredetű – megbetegedések terápiájában való alkalmazása. Sikerrel alkalmazzák a keringési rendszer bizonyos megbetegedései (mint pl. a magas vérnyomás bizonyos típusai vagy a pszichogén szívelváltozások) kezelésében, a tüdőgyógyászat és allergológia területén, az emésztőrendszert érintő egyes betegségcsoportok (pl. a fekélybetegségek) terápiájában, de kiváló terápiás hatása igazolt a reumatológia, bőrgyógyászat és a neurológia (pl. migrénes betegek kezelése) tekintetében is. Korábbi jelentős alkalmazása a sebészet és anesztézia területén a kémiai eljárások felfedezésével elvesztette jelentőségét, ugyanakkor azokban az esetekben, amikor a kémiai anesztézia egészségügyi okokból kockázatot jelent vagy egyáltalán nem alkalmazható, hatékony eszközként számolhatunk vele.

A másik jelentős megjelenési területe a pszichoterápiában való alkalmazása, a hipnoterápia. A múlt század elején Sigmund Freud tette azt a jelentős felfedezést, miszerint hipnózisban olyan emlékek is hozzáférhetővé váltak páciensek számára, melyeket addig tudatuk kontrollja következtében nem tudtak felidézni. Miután azonban a hipnózisban ezekről az eseményekről be tudtak számolni, újra át tudták élni a nem egy esetben pszichés trauma kialakulásához vezető eseményt, kóros tüneteik megszűntek.

A hipnózis, mint módszer illetve a hipnoterápia a modern gyógyítás egyik hatékony eszköze, amely kiegészítheti, erősítheti a pszichoterápiás folyamat egyéb eljárásait. Az imagináció, vagyis bizonyos képek, helyzetek, helyek stb. hipnózisban való felidézése amellett, hogy a hipnózis elmélyítésének kiváló eszköze, a viselkedés-terápiás eljárások gyakori eleme is, továbbá a segítségül szolgál a traumatikus élmények feldolgozásában, szorongásos, fóbiás problémák megszüntetésében is.

Amennyiben úgy érzi, hogy problémáinak kezelésében elakadt, támogatásra van szüksége, helyzetéből nem találja a kiutat, keresse fel bizalommal a Corvin Pszichológiai Terápiás Központ szakembereit.

Moldoványi Csilla, munka- és szervezet szakpszichológus, személyközpontú terapeuta jelölt

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!