Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Sportpszichológus

Alkalmzott sportpszichológia a lehető legjobb teljesítményért

Az alkalmazott sportpszichológia a pszichológia azon területe, amely a pszichológia eszközeit használja a lehető legjobb sportteljesítmény elérésének érdekében. Egy különleges területről van szó, hiszen nem csak a mindennapi élet kihívásaira, hanem olyan extrém körülményekre is fel kell készíteni a sportolókat, mint amilyen például egy olimpia vagy egy világverseny, ahol egy kis túlzással az egész világ szeme láttára versenyeznek, a győzelem pedig nagyon kevésen múlhat. Profi sport esetén a versenyek kimenetelének nem csak érzelmi szempontból, hanem anyagi szempontból is komoly vonzata van.

Elfogadott tény, hogy a sportteljesítményben nem csak a fizikai, hanem a mentális tényezők is óriási szerepet játszanak. Viszonylag gyakori eset például, hogy a sportoló jól teljesít az edzéseken, de a versenyen nem sikerül a várható teljesítményt nyújtania. Ilyenkor joggal lehet csalódott, hiszen rengeteg munka vész oda. Ennek egyik leggyakoribb oka lehet a verseny előtti túlzott szorongás, amely képes komolyan visszavetni a teljesítményt. A csalódások miatt még erősebb szorongás, negatív elvárások, félelmek alakulhatnak ki, amelyek tovább csökkentik a teljesítményt, visszavetik a motivációt. Ilyenkor egy sportpszichológus segít visszaterelni a versenyzőt a helyes mederben. Megtanítja a versenyzőt kezelni a szorongást, elengedni a negatív elvárásokat, helyrehozni az önbizalmat, és újabb célokat állítani.

Mikor érdemes sportpszichológushoz fordulni?

Nem csak akkor érdemes azonban szakemberhez fordulni, amikor már fennáll a probléma. Egyrész, mint általában, a sportpszichológiában is egyszerűbb a megelőzés, mint a probléma kezelése. Másrészt, a sportpszichológus nem csak a „bajban” tud segíteni. A különböző relaxációs technikákkal segíthetjük a regenerációt, a mentális tréning megtanulása segíti a technikai fejlődés, illetve a hibásan rögzült mozdulatsorok kijavítását. A helyes célállítás segít megtartani a motivációt. Ahhoz tehát, hogy hosszú távon akár versenyeken, akár edzéseken jól teljesítsünk a fizikai felkészítés mellett a mentális felkészítésre is érdemes nagy figyelmet fordítani.

A sportpszichológiai munka keretei

Első alkalommal a kliens problémájának és élettörténetének feltárása történik, kifejezett hangsúlyt fektetve a sporttal kapcsolatos történésekre. Ezután a felek szerződhetnek rövidebb és hosszabb időre is, az elérni kívánt céltól függően. Az alkalmak általában hetenként kerülnek megtartásra, és egy órásak. Csapatok esetén természetesen csoportos alkalmak is lehetségesek és ajánlottak. Gyermekek esetén ajánlott a szülők bevonása is a munkába.

Leggyakoribb sportpszichológiai problémák

 • verseny előtti és közbeni szorongás
 • hirtelen visszaesés a teljesítményben
 • motivációs problémák
 • csapaton belüli konfliktusok a játékosok közt, illetve az edzővel
 • sérülés, csapatból való kikerülés feldolgozása

Főbb sportpszichológiai módszerek

 • relaxációs technikák (progresszív relaxáció, autogén tréning)
 • mentális tréning
 • figyelemfókuszálási technikák
 • segítség a célállításban
 • edzésnapló, mentális edzésnapló
 • szisztematikus deszenzitizáció
 • csapatépítő technikák
 • agressziókezelési, kommunikációs technikák

Horváth Áron, pszichológus, kutató, sportpszichológus jelölt

Sportpszichológus szakembereink:

Molnár-Gábor Dalma

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!