Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Bipoláris zavar kezelése

„Hangulati libikóka”- élet bipoláris zavarral,  közismert nevén mániás depresszióval

Bipoláris zavarban a lakosság kb. 1%-a szenved, melynek vezető tünete a hangulat intenzív hullámzása, vagyis a  depressziós és mániás fázisok váltakozása. Míg depressziós állapotban (lásd: depresszióról szóló cikkünkben) a hangulat kóros negatív irányú -, addig mániában–  kóros pozitív irányú eltolódásáról beszélünk, mely súlyosságtól függően igen széles skálán mozog (ártalmatlan felhangoltságtól pszichotikus állapotig).

Mániás tünetek

Mániában az illető sokszor a megszokottnál színesebb, feltűnőbb ruhát visel.  Boldognak, energikusnak éli meg magát,  közérzete jó, folyton tevékenykedne  (pl.: megállás nélkül dolgozik, edz, alkot), tele van kreatív ötletekkel.  Nyugtalan a mozgása. Gondolkodása és beszéde fölgyorsult, nehéz vele tempót tartani. Alvásigénye jelentősen lecsökken, alvászavar jellemzi. Étvágya nő, de általában „nem ér rá” enni. Szexuális érdeklődése fokozódik,  esetenként kritikátlan pl.: obszcén szavakat használ, meggondolatlanul szexuális kalandokba keveredik. A belátási képesség hiánya miatt elhamarkodott gazdasági döntéseket hoz (pl.: fölösleges tárgyakat vásárol, kockázatos üzletekbe fektet be), sokszor  kontrollálatlan  alkoholfogyasztás jellemzi. Pszichotikus állapotban hallucinációk is kínozhatják.

Mivel  a  kedélyállapot és  a közérzet jó, a betegségbelátás korlátozott, nehezebb kér segítséget, mint depressziós állapotban.  Ugyanakkor a „csúcspont” után nagyot „zuhan” és intenzívebben éli meg a depressziós tüneteket.

Az is előfordul,  hogy a túláradó jókedv helyett megmagyarázhatatlan idegességről fölhúzottságról számol be (irritált mánia vagy agitált depresszió), folyton kötözködik,  és ehhez társulnak a fentebb említett viselkedéses és motivációs tünetek.

A betegség lefolyása

A hangulathullámzás lehet olyan csekély (ciklotímia), hogy személyiségvonásnak tekinthető, így a környezet számára is kevésbé látványos lehangoltság és a hipománia váltakozása. Kreatív emberek körében gyakori jelenségről van szó (pl.:Széchenyi, Schuchmann). Az I-es típusú bipoláris zavarban  minimum középsúlyos depressziós, és mániás  tünet együttesek  váltják egymást, olykor  szünet nélkül. A II. típusú bipoláris zavar  esetben hipománia váltakozik depresszióval. Előfordulhatnak kevertek tünetek is, amikor nem fázisosan (több hét után) váltakoznak, hanem azonos időben állnak fönt depressziós és mániás tünetek.

A bipoláris zavar okai és kezelése

Genetikilag erősen meghatározott betegségről van szó (betegek rokonai között 4-25%-ban fordul elő), melyet az agyban lévő neurotranszmitterek szintjével (noradrenalin, szerotonin) optimálistól eltérő szintjével, valamint az idegsejtek közötti ionáramlás (nátrium) zavarával hoztak összefüggésbe. Bizonyos drogok is indukálhatnak depressziós, mániás tüneteket, melyek megváltoztatják az agy „vegykonyháját”, ennek fogyasztásáról az orvost okvetlenül tájékoztatni kell.

Bipoláris zavar kezelésében elengedhetetlen a gyógyszeres terápia (profilaktikus szerek, atípusos antipszichotikumok, epilápsziás görcsgátlók), melynek beállítása pszichiáter szakorvos feladata. Súlyos esetben, (ön)veszélyeztető állapotban a kezelés osztályos körülmények között történik. A kezeletlen depressziós és/ vagy mániás fázisok súlyosbítják a betegség lefolyását, továbbá növelik az öngyilkosság és különböző balestek  kockázatát, ezért kulcsfontosságú a mielőbbi diagnózisalkotás és ellátás.

Terápiarezisztens esetben elektrokonvulzív terápiát (ECT) is alkalmazhatnak, ami ma már humánus módon, jellemzően altatásban történik.

A gyógyszeres terápia jól kiegészíthető szupportív (támogató) terápiával, melyet klinikai szakpszichológus végez, célja a kezeléssel való együttműködés és jobb életminőség elősegítése.A klinikai szakpszichológus további feladata, hogy pszichodiagnosztikus vizsgálatokkal (pl. Rorschach-teszt) segítse a pszichiátert a „bipoláris zavar diagnózis” fölállításában.

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója (vélhetően) érintett forduljon bizalommal rendelőnkben dolgozó pszichiáter és pszichológus kollégákhoz diagnosztika és terápia céljából.

Pszichológus szakembereinkkel történő időpont egyeztetésre hívja budapesti magánrendelőnket!

Bencsik Barbara, pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt

Bipoláris zavarral foglalkozó szakembereink:

Farkas Edit, Dr. Kellermann Mónika, Péntek Orsolya, Tábit Sarolta

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!