Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Gyermekpszichológus

A gyermekpszichológia története

A gyermekpszichológia nem a 21. század hozománya, története igen régre nyúlik vissza. Már a 19. század végén foglalkoztak a gyermekek pszichéjével, ugyanis a társadalom elégtelen működését a helytelen gyermekneveléssel hozták kapcsolatba. Vagyis a helyes gyermekneveléssel igyekezték orvosolni a társadalomban jelenlévő alapvető problémákat. A gyermekpszichológia a későbbi években is a nevelésre irányult, az oktatás reformjára törekedtek, illetve a szegény sorsú családok, vagy állami gondozásba vett gyerekek megsegítésére.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja kissé más megközelítésben fordult a gyermekek felé. Kidolgozta a fejlődési elméletét, ezenkívül sok esettanulmánnyal találkozhatunk, amikben Freud a leggyakrabban gyermekkori traumákra vezette vissza a kliens jelenkori problémáit (hisztéria, pszichoszomatikus tünetek). A pszichoanalízis hosszú időn át uralta a nyugati gondolkodásmódot, a gyermekekkel való foglalkozás során is sokáig az analitikus módszerek voltak az uralkodók. Azóta azonban nagyot fordult a világ, a gyermekpszichológián belül is sok változást figyelhetünk meg.

A gyermekpszichológus módszerei

Manapság a gyermek személyisége, fejlődése, jóléte és iskolai teljesítménye kerültek a pszichológusok figyelmének előterébe. A gyermekekkel való foglalkozás során a pszichológus számára a legfontosabb feladat, hogy megtalálja a közös hangot a gyermekkel, a saját nyelvén szólítsa meg. Hiszen a felnőttekkel ellentétben a gyermekek nem maguktól érkeznek a szakemberhez és emiatt a foglalkozások ellenállást válthatnak ki. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kisgyermek nem képes megfogalmazni a problémáit, nehézségeit, hiszen nyelvi, illetve kognitív akadályokba ütközhet.  

Leggyakrabban a játék nyelvén szólítják meg a pszichológusok a gyermekeket. A gyerekek ugyanis sokszor ahelyett, hogy beszélnének ,,kijátsszák” magukból a feszültségeiket, félelmeiket, nehézségeiket. Vagyis a játékban tetten érhetőek a jó és rossz érzések, a vágyak és a kreativitás.

A legtöbb gyerek szeret rajzolni, lebilincseli őket a mese és a zene, ezért a gyermekpszichológusok gyakran alkalmazzák ezeket a módszereket a terápia során, hogy megismerjék, feltárják a gyermek belső lelki világát és segítsék a nehézségekkel való megküzdést, a traumák feldolgozását.

A gyermekpszichológus legfőbb feladata tehát, hogy a gyermek számára egy biztonságos, meleg, elfogadó légkör kialakításával és a gyermek személyiségéhez, illetve életkorához leginkább illő módszerek alkalmazásával feltárja az egyes tünetek mögött rejlő lelki okokat és segítsen a megküzdésben. Mindebben a szülőkkel való kommunikáció és együttműködés elengedhetetlenül fontos.

Mi történik a gyermekpszichológusnál?

Természetesen lehetnek egyéni különbségek a tanácsadás menetében, de minden esetben először a szülőkkel találkozik a pszichológus. Ekkor beszélnek a gyermek eddigi fejlődési menetéről (különösen fontosak itt az egyes elakadások, vagy más nehézségek, amik felmerültek), az édesanyával/édesapával való kapcsolatról és egyéb fontos tényezőkről, amik befolyásolják a gyermek életét. Természetesen szó esik a problémáról, nehézségről is, amiért aktuálisan szakember segítségét kérték. A szülőkkel való találkozás több alkalmat is igényelhet.

Ezután következik a gyermekkel való munka. Fontos, hogy a szülők előre készítsék fel a gyermeket a találkozásra. Először különböző, gyermekeknek készült diagnosztikai teszteket végeznek el, akár több alkalmon keresztül. Ezek alapján a pszichológus pontosabb képet kap a gyermek problémájáról, nehézségeinek jellegéről. Ezután a szakember ismét találkozik a szülőkkel, ekkor tisztázzák a további terápiás munka kereteit, időtartamát.

Serdülők esetén

Serdülőkorban átalakul a gyermek viszonya a szülőkkel, egyre inkább függetlenedik tőlük, igyekszik saját maga megoldásokat keresni a problémáira. Ezért gyakran előfordul, hogy a serdülők egyedül keresik fel egy szakember segítségét. Ugyanakkor kamaszok esetén is a szülő beleegyezésével történik a munka, akár saját elhatározásából, akár a szülei miatt érkezik.

Szülőként a legfontosabb feladat ilyenkor, hogy tiszteletben tartsuk gyermekünk magánéletét, ekkor a pszichológus részéről is átalakulnak a titoktartás határai – hiszen ezáltal alakítható ki a serdülő számára egy biztonságos, elfogadó környezet. Természetesen bizonyos esetekben (pl. öngyilkossági veszély, pszichotikus állapot, súlyos kábítószerfüggőség) fontos a szülő bevonása.

Gyermekek és serdülők esetén a következő problémákkal forduljanak hozzánk:

•    gyermeknevelési nehézségek (pl. dackorszak, serdülőkor)
•    nehéz élethelyzetek, veszteségek (pl. válás, betegség, haláleset)
•    magatartászavar (pl. agresszió, ingerlékenység)
•    szorongás (pl. körömrágás, kényszer, fóbia)
•    hangulatzavar (pl. depresszív hangulat)
•    beilleszkedési nehézségek
•    önértékelési problémák

Gyermekpszichológus szakembereink: 

Bodnár Helga, Bognár Vivien (13 éves kor felett), Mendi Rózsa, Péntek Orsolya, Sebestyén Johanna (14 éves kor felett), Sever Zsófia, Tábit Sarolta (16 éves kor felett), Tusor Lilla, Valkár Anna

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!