Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Online terápia, online pszichológiai tanácsadás

Az online formában történő pszichológiai segítségnyújtás mára már széles körben elterjedt, hatékony megoldás a segítő munkát folytató szakemberek körében.

Az informatikai rendszerek, a világháló valamint az okos eszközök ugrásszerű technológiai fejlődésének és elérhetőségének köszönhetően számos csatorna nyílt meg ezen terápiás forma előtt.

Online pszichoterápia, online tanácsadás, skype terápia, online pszichológia

Jellemzően olyan kliensek kaphatnak diszkrét és eredményes támogatást az online terápián keresztül keresztül, akik helyzetük, életmódjuk, munkavégzésük jellegzetessége miatt nem tudják megoldani, hogy személyesen találkozzanak terapeutájukkal, tanácsadójukkal a terápiás munka által igényelt rendszerességgel. Gyakran igénylik olyan kliensek, aki külföldön élnek, de csak a saját kulturális környezetükből származó, anyanyelvükön kommunikáló segítő szakemberrel tudják a megfelelő összhangot biztosító terápiás kapcsolatot elképzelni.

Az online tanácsadási és online terápiás formába – a jellemzően a világhálón keresztül folyó munka mellett – természetesen beleférnek az esetleges személyes találkozók is, illetve közös megegyezéssel a személyes találkozókra való tartós áttérés is, amennyiben a terapeuta és kliens lehetőségei idővel ezt megengedik.

Menetében, tartalmában, jellegzetességeiben nincs eltérés a személyes konzultációkhoz képest. Sem a terápiás folyamat hossza, sem mélysége nem tér el a személyes formában zajló terápiáétól.

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy nem végezhető online terápia keretében olyan személy kezelése, aki súlyos pszichiátriai problémákkal küzd, így állapota szoros orvosi felügyeletet, gyógyszeres kezelést igényel.

Az online terápia vagy tanácsadás előnyei:

 • diszkrét
 • nem igényel utazást, nem kell közlekedési eszközt, parkolót igénybe venni
 • kevesebb időráfordítással kivitelezhető
 • rugalmasabban egyeztethetők a terápiás alkalmak
 • kényelmes

Kiknek ajánljuk az online pszichoterápiát, online tanácsadást:

 • olyan helyeken élőknek, ahol nehezen elérhetőek a számukra megfelelő szakemberek
 • idegen nyelvi környezetben, jelentős földrajzi távolságban élőknek
 • helyhez kötött, otthonukat, tartózkodási helyüket elhagyni nem tudó személyeknek
 • kisgyermeküket otthon nevelő szülőknek
 • változó időbeosztású, munkahelyükön sok időt eltöltő személyeknek
 • olyanoknak, akik munkájukból fakadóan gyakran vannak úton
 • olyanoknak, akik tartanak attól, hogy a rendelőkben való megfordulásuk kiderülhet, így kellemetlenségek érhetik őket

Az online pszichológiai tanácsadás feltétele:

 • stabil internetkapcsolat
 • videokapcsolatra is alkalmas telekommunikációs eszköz (okostelefon, laptop stb.)
 • zavartalan környezet (csendes, pl. zárt szoba)

Az online pszichoterápia és online tanácsadás folyamata:

Az e-mailben vagy telefonon történő kapcsolatfelvételt követően rendelőnk megküldi a kliensnek az általa kiválasztott pszichológus elérhetőségeit.

A pszichológus előzetes telefonos vagy személyes egyeztetés során beszéli meg az első online találkozás módját, formáját, pontos időpontját a klienssel, illetve a konzultációs díj előre való átutalásának módját.

 Az egyeztetett időben a pszichológus videokonzultációs csatornán beszél kliensével, vagyis ahol látják és hallják egymást. Azaz csakúgy, mint egy személyes találkozón, lehetőség van a nem verbális csatornák terápiába történő bevonására is. Az online tanácsadás általában az alábbi kommunikációs felületek valamelyikének használatával zajlik: Skype, Signal Private Messenger, FaceTime, Viber, Google Hangouts, Facebook Messenger stb. Az online kommunikációs eszköz megválasztása a páciens lehetőségeihez alkalmazkodva közös egyeztetés tárgya.

A folyamat a személyes konzultációval megegyező módon egy bevezető, feltáró konzultációval indul (első interjú), ezt követően tesz a szakember javaslatot a terápiás munka céljáról, módjáról, feltételeiről, kereteiről (terápiás szerződés). Amennyiben létrejön a terápiás szerződés, elindulhatnak a rendszeres konzultációk/terápiás ülések.

Az online terápiás ülések hossza – a személyes konzultációkkal megegyezően – 50 perc.

Miben különbözik az online terápia a személyes terápiás vagy tanácsadási helyzettől?

Ugyan az üzleti életben tevékenykedő szakemberek, illetve a fiatalabb generáció számára jól ismert és bejáratott megoldás a videokapcsolaton keresztül való kommunikáció, sokan szokatlannak tartják ezt a kapcsolattartási módot. És bár a személyes jelenlét ingergazdagságából és összetettségéből egy keveset valóban elveszítünk ezen eszköz használatával, ugyanakkor a videokapcsolaton keresztül folyó segítő munka elsősorban a pszichológus számára jelent kihívást, míg a kliens számára sokszor nem kínálkozik más lehetőség arra, hogy segítséget kaphasson.

Az online beszélgetés olyan megoldást kínál, amelyet behatárol a videokapcsolaton keresztül folyó kommunikáció, vagyis első sorban felnőttek terápiájában alkalmazható sikerrel.

Az online terápia majd minden olyan probléma kezelésében megállja a helyét, amely személyes tanácsadás keretein belül is kezelhető. Így akár hangulati problémákról, életvezetési gondokról, akár stresszkezelésről, pánikbetegségről, párkapcsolati nehézségekről, konfliktuskezelésről stb. legyen szó, az online terápia alkalmazható a segítő kapcsolatban.

Moldoványi Csilla
pszichológus, munka- és szervezet szakpszichológus, személyközpontú terapeuta jelölt

A Corvin Pszichológiai Terápiás Központban az alábbi szakemberek nyújtanak online formában tanácsadást, konzultációt, terápiát:

{module Online terápiát végző szakembereink}

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!