Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

A PTSD kezelése

A PTSD kezelése

A poszttraumás stressz szindrómáról nagyon sokáig úgy tartották, hogy csupán a fronton szolgáló katonákat érinti. Később azonban felismerték, hogy egyéb traumatikus élmények is kiválthatják a betegséget és nem csupán a katonák érintettek. Ezt a felismerést követően egyre jobban bekerült a köztudatba a fogalom, gyakran a hétköznapi szóhasználatban is előfordul. De mi is pontosan a PTSD?

A poszttraumás stressz szindróma, ahogyan a neve is mutatja, egy nagyon nagy erejű, hatalmas distresszel járó traumatikus élmény következtében alakul ki, amivel a szervezet nem képes megküzdeni. Vagyis egy ilyen élmény a közvetlen okozója a PTSD kialakulásának és igen változatos tüneteket eredményez, a tünetek kiterjedhetnek a szervezet teljes egészére.

A PTSD tünetei:

A PTSD tünetei három külön kategóriába sorolhatók. A legismertebb tünettípus az, hogy az ember újra és újra átéli a traumatikus eseményt, akár hónapokkal, évekkel később a traumatikus élmény után. Az élmény visszatérhez inteznív átélésekben, úgynevezett ,,flashbackekben” napközben (,,éber álmodás”), vagy nyomasztó rémálmok formájában. Emellett gyakori tünete még a PTSD-nek, hogy bármilyen emlékeztető inger intenzív szorongást, stresszt válthat ki, melynek fiziológiás, vagyis testi megnyilvánulásai is vannak.

A második tünetcsoportba az olyan elkerülő magatartásformák tartoznak, melyek arra irányulnak, hogy a traumatikus élménnyel kapcsolatos összes emléket elnyomják magukban, próbálják elfelejteni a történteket. Úgy érzik, hogy ezt akkor tudják a legjobban megtenni, ha elkerülnek minden olyan ingert, mely az eseményre emlékezteti őket. Ez az elkerülő viselkedésmód kiterjedhet az élménnyel kapcsolatos érzésekre, gondolatokra, jellemző lehet például, hogy egyáltalán nem beszél a történtekről, sőt megszüntetheti azokat a kapcsolatokat, melyek minimálisan is a traumatikus élmény felidézését okozhatják. Az aktivitás általánosan csökken a PTSD-től szenvedő betegeknél, csökkenhet továbbá az érdeklődésük a korábban kedvelt tevékenységek iránt, igyekeznek kivonulni bizonyos helyzetekből, emberi kapcsolatokból. Amit még fontos kiemelni a PTSD elkerülő tünettípusok közül, hogy nagyon gyakran a személyek nem képesek visszaemlékezni a traumatikus esemény fontos részleteire, úgy tűnik, mintha a tudatuk így próbálná meg védeni a teljes szervezetet.

Végül a harmadik tünetcsoportba tartoznak a hiperarousallal összefüggő tünetek. Ez tulajdonképpen egyfajta túlzott ingerlékenységet jelent, aminek következtében a PTSD-vel küzdő személyeknek alvásproblémái lehetnek, valamint nagymértékben károsodhat a koncentrációs képességük. Ugyanis jellemző rájuk, hogy folyamatos készenléti állapotban vannak egy lehetséges veszély elkerülésére, ami nagy energiaráfordítással jár, így nem képesek a figyelmüket más tevékenységekre irányítani.

Ezenkívül a PTSD-vel küzdő emberek egyéb szomatikus tünetektől is szenvedhetnek, például jelentkezhet náluk diffúz fájdalom a test teljes területén, vagy akár konkrét, behatárolt fájdalom (pl. fejfájás, hátfájdalom), gyakori az irritábilis bélszindróma, hasmenés, hányinger/hányás.

A tünetekkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a traumatikus élmény bekövetkezte után 1 hónapig még nem beszélhetünk PTSD-ről, hiszen valamilyen mértékben természetes, hogy a szervezet ilyen intenzíven reagál és igyekszik megküzdeni egy traumával. A pszichológusok általában akkor beszélnek PTSD-ről, ha a fent leírt tünetek közül egyszerre több van jelen és legalább három hónapon keresztül fennállnak.

Mit nevezünk traumatikus élménynek?

Látható tehát, hogy a PTSD-vel küzdő személyeknek nagyon súlyos, a hétköznapi életet nagymértékben megnehezítő tünetekkel kell szembenézni. Felmerülhet kérdésként, hogy milyen élmény képes ilyen intenzív érzelmi, testi és lelki tünetek kiváltására, akár évekkel később is.

Traumatikus élmény lehet minden, mely során a személy szemtanúja volt, vagy akár saját maga is a részévé vált egy olyan eseménynek vagy eseményeknek, mely tényleges, vagy fenyegető halállal, súlyos sérüléssel, vagy valakinek a testi épségének károsodásával járt és mindez a személyből rendkívül intenzív félelmet és negatív érzelmeket (horror, iszonyodás, kétségbeesés, reménytelenség) váltott ki.

Rizikócsoportok

Bár minden embert érhet olyan traumatikus élmény, mely a PTSD tüneteit válthatja ki (pl. súlyos autóbaleset), de vannak olyan csoportok, elsősorban foglalkozások, melyek nagyobb mértékben ki vannak téve a PTSD kialakulásának. Ide tartoznak például az orvosok, katonák, rendőrök, tűzoltók, hiszen ők gyakran találkozhatnak életveszélyes helyzetekkel a hétköznapok során.

A PTSD kezelése

A PTSD esetén, hasonlóan más mentális betegségekhez, akkor van a legnagyobb esély a gyógyulásra, ha a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés kiegészítik egymást. Az egyik leghatékonyabb terápiás módszer a PTSD gyógyítására a kognitív terápia. A kognitív terápia során ugyanis a személynek szembe kell néznie az elfojtásra került érzésekkel, azáltal, hogy a terapeutával együtt, közösen újra átélik a traumatikus élményeket, biztonságos körülmények között. Ennek köszönhetően tudják azonosítani a negatív érzéseket, illetve a maladaptív viselkedéses és érzelmi válaszokat. Mindez segíthet a trauma feldologázásában, ami a tünetek csökkenéséhez, megszűnéséhez vezet.

Amennyiben Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Kiss Dorottya Mária

Források:

  • Fejes, C., & Révay, R. (2021). A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) történeti áttekintése, a trauma feloldásának lehetőségei. Lélektan és hadviselés, 3(2), 63-75.
  • Friedman, M. J., Resick, P. A., Bryant, R. A., & Brewin, C. R. (2011). Considering PTSD for DSM‐5. Depression and anxiety, 28(9), 750-769.
  • Pacella, M. L., Hruska, B., & Delahanty, D. L. (2013). The physical health consequences of PTSD and PTSD symptoms: a meta-analytic review. Journal of anxiety disorders, 27(1), 33-46.

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!