Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Fóbiák kezelése

Hogyan kezdjen hozzá fóbiája kezeléséhez?

Mindannyian félünk valamitől, de olykor előfordul, hogy ez a félelem kóros mértékeket ölt. Az irracionálisan megjelenő, extrém mértékű szorongást nevezzük fóbiának.

Ma világszerte a lakosság körülbelül 14 %-a érintett valamilyen fóbiában, ami azt jelenti, hogy ha kisétál az utcára, 10 járókelőből legalább egy indokolatlanul fél valamitől.
A következő cikk segítségével megtudhatja, hogyan kezelje fóbiáját és hogyan törjön ki a szorongás béklyóiból.

Ahogy korábban is megfogalmaztam, a fóbia egy intenzív félelem, mely akkor is megjelenik, ha a személyt nem fenyegeti valódi veszély. Mondhatni, a „veszély érzékelő berendezés” meghibásodása okozza ezt az állapotot, mely legtöbbször a normál életvezetést is negatívan befolyásolja. A fóbiás személyekre jellemző, hogy extrém félelmeik miatt bizonyos tevékenységeket elkerülnek (pl. agorafóbia esetén nem mennek nyílt térre, a klausztrofóbiások nem utaznak lifttel, a szociális fóbia esetén nem ismerkednek, stb.), ami elszigetelheti őket társaiktól.  

Szociális fóbia

A fóbiáknak több jól meghatározható típusát is ismerjük, ezek közül az egyik leggyakoribb a szociális fóbia, vagy más néven társas szorongás.
A szociális fóbia esetén a személy irreális félelmet él át társas helyzetben, főleg ismeretlen emberek között. Jellemző, hogy a betegnek nehézséget okoz ismerkedni, mások előtt szerepelni, nyilvánosan étkezni, mások előtt telefonálni, vagy akár beszélgetni. A szorongás kellemetlen jelei lehetnek az elpirulás, az elvékonyodó hang, vagy a fokozott verejtékezés, de akár egészen súlyos pánikszerű reakciók is társulhatnak ehhez az állapothoz.
A szociális fóbia kezeléséhez – csak úgy, mint a többi típus kezeléséhez is – érdemes feltárni a tünetek mögött meghúzódó okokat.
A szociális szorongók gyakran automatikus negatív gondolataik miatt ítélik meg veszélyesnek a társas helyzetet. Úgy érzik, hogy mások meg fogják ítélni őket, figyelő szempárok kereszttüzében kell teljesíteniük, és rettegnek, hogy elbuknak.

A fóbia leküzdése során kulcsfontosságú beazonosítani, hogy milyen negatív gondolataink vannak az adott helyzetben, ugyanis ezek a gondolatok intenzív érzelmi, testi, és viselkedéses változásokat indíthatnak el.
Például, ha valaki szociális fóbiával küzd, és bemutatják a barátai egy ismeretlennek, könnyen átélheti a szorongást, holott racionálisan nézve semmi veszélyes nincs a szituációban. De nézzük csak, mi zajlik le éppen a fóbiás fejében!
Valószínűleg hasonló gondolatai lehetnek: „Jaj, vajon mit fog gondolni rólam? Nem akarom, hogy rosszul ítéljen meg. Kínos ez az egész… A teljes nevem mondjam? Biztos bénának fognak nézni…Nekem sosem megy az ismerkedés.” Ennek hatására egyre jobban szorong, lehetséges, hogy a gyomra görcsbe rándul, és idegesen  amitől természetesen egyre feltűnőbb lesz a zavara. Az automatikus negatív gondolat ilyen módon tehát egy ördögi körhöz vezet, amiből nagyon nehéz kilépni.

Szociális fóbia kezelése

A szociális fóbia gyógyításában a gondolati naplózást követően érdemes időt szánni egy részletes cselekvési terv kidolgozására, melyben megfogalmazásra kerülnek a változás eléréséhez szükséges lépések és eszközök. Annak érdekében, hogy ezek a lépések kellő kihívással járjanak, de még ne okozzanak pánikot, érdemes felkeresni egy szakembert, aki viselkedésterápiás eszközökkel támogatja a fóbia kezelését.
A szociális fóbia enyhébb formájának kezelésében kifejezetten hatékony lehet a társas készségek (pl. asszertivitás, prezentációs készség) fejlesztése, melyet akár önállóan, akár tréningek és tanácsadási szolgáltatások során fejleszthetünk.
Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az életvezetést jelentős mértékben korlátozó fóbiák esetén a pszichoterápiás megsegítés elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Amennyiben úgy érzi, hogy elakadással küzd ezen a területen, forduljon rendelőnk kollégáihoz bizalommal!

Harsányi Katalin, pszichológus

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!

 

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!