Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Relaxációs tréning

Relaxációs eljárások mint a stresszel való megküzdés alappillérei

A relaxációs technikák szerepe az egészség megtartásában

Mit is jelent a napjainkban sokat emlegetett relaxáció? Milyen típusai vannak, és milyen eszközök szükségesek a relaxált állapot eléréséhez?

A relaxáció jelentése ellazult, feszültségmentes állapot.  Ezt az állapotot különböző meditációs, relaxációs technikákkal érhetjük el. Jelenleg a relaxációs technikák alkalmazása a pszichoterápiában és a hétköznapi életben is egyre elterjedtebbé válik. A keleti kultúrák egyre mélyebbre ható vizsgálata eredményeként fokozatosan több figyelmet kapott az elmúlt években a nyugati kultúrában is a relaxáció, meditáció eszköztára. A relaxációs eljárások a gyakorlások eszközeivel törekednek a pszichés egyensúly kialakítására, a feszültségek feloldására. A személyiség harmonikus, szorongásmentes állapotának kialakítását a testi funkciók szabályozása felől közelíti meg.

Az ellazulás elérése azonban csak az első lépcsőfoka a relaxációs eljárások céljának. Ugyanis a relaxáció egy tanulási folyamat, melyet tréningszerűen alkalmazva az élettani folyamatok akaratlagosan szabályozhatóvá válnak, mint az izomtónus-szabályozás, légzés, szívműködés, vérkeringés.

A relaxációs eljárások nagyon sok formája alakult ki az évek során, de legelterjedtebbek ezek között azok, melyek évtizedes tapasztalatokon alapszanak, mint az autogén tréning, illetve a progresszív relaxáció.

Progresszív relaxáció

Az aktív relaxációs eljárások, mint például a Jacobson-féle progresszív relaxáció, aktív izomgyakorlatokkal tudatosítja a feszültség és ellazulás közötti különbséget, majd a képzeleti munka is hozzájárul az ellazulás eléréséhez, végül pedig a kliens egyedül is képes lesz feszült helyzetekben az ellazulásra. Ennek az évek során sokféle változata alakult ki, egyik legismertebb formája a Simonton-féle gyógyító-képzeleti terápiával való kombináció, ahol daganatos megbetegedések, krónikus betegségek gyógyítása a cél.

Autogén tréning

A passzív (mentális) relaxációs eljárás, mint az autogén tréning, önmagunkra irányuló figyelmet, önmegfigyelést, és passzív, elfogadó attitűdöt kíván meg. A belső koncentráció és megfelelő számú gyakorlás által a kívánt állapot automatikussá válik. A fizikai ellazulást követően a szervrendszerünk szabályozása áll a középpontban a testi önismeret mélyítésével.

A relaxáció hasznos, mert megtanítja a szorongás csökkentését, a testi ellazulást, és a helyzetek feletti kontrollt. A szervi-szervezeti működési egyensúly létrehozása, helyreállítása mellett kiegyensúlyozottság élményt ad, egészségvédő hatása jelentős.

Mi történik a relaxáció tréning során?

A relaxáció elsajátítása során úgynevezett viselkedéstanulás történik, azaz a kliens megtanulja azokat az akaratlagos reakciókat kiváltani, amelyek reflexszerűen előhívják a szervezet autonóm válaszait. Klasszikus (Skinner) és operáns kondicionálás (Millner) kísérletei bizonyították be, hogy a szervezet optimális működése megtanítható.

Ennek egyik alapfeltétele az önmegfigyelés, a szervezeti működésre való koncentráció, másik pedig a megengedő, elfogadó hozzáállás. A harmadik feltétele a relaxáció elsajátításának a tanulás általános törvényszerűsége, azaz a megfelelő számú gyakorlatismétlés, mely elősegíti a kialakult képesség automatikussá válását. Mindehhez természetesen a pozitív hatás, megerősítés is hozzájárul, relaxáció esetén a közérzet javulása, a szorongás oldódása.

Különböző pszichológiai irányzatok alkalmazzák a relaxációt a terápia alappilléreként. A szimbólumterápia például első lépésben a relaxált állapot elérésére törekszik, majd pedig ebben az állapotban a terápiás munka belső képi megjelenítésekkel, szimbólumokkal, hívóképekkel történik, melyek aktivizálják a tudattalan lelki tartalmakat, és segítenek azok felszínre kerülésében.

Terápiás kereteken kívül is megemlíthetünk olyan relaxációs formákat, amelyek segítik az ellazulást, a stresszoldást, ilyen például a jóga, vagy meditáció, mely szintén jó közérzetet, kiegyensúlyozottságot, és egészségjavulást eredményez.

Relaxációs technikák elsajátítását javaslom mindazoknak, akik naponta küzdenek a stressz káros hatásaival, akár munkahelyükön, akár magánéletükben, ugyanis ezen technikák segítenek a testi-lelki ellazulásban, a szorongásoldásban, hozzásegítenek minket a stresszel, betegségekkel való hatékonyabb megküzdéshez, és egészségvédő szerepük is meghatározó.

Paksa Éva, pszichológus, relaxációs terapeuta

Relaxációs tréninggel foglalkozó szakembereink:

Farkas Edit, Gajdos Panna, Kolosváry Eszter, Molnár-Gábor Dalma, Paksa Éva, Péntek Orsolya, Tábit Sarolta, Tóth Laura, Valkár Anna

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!