Bejelentkezés: hétfő, kedd 16-20 óra, szerda, csütörtök, péntek 12:00-16:00 között

Autogén tréning  

Testi-lelki relaxáció, relaxációs technikák alkalmazása a testi tünetek függvényében

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning is, mint a hasonló relaxációs eljárások a szorongás enyhítésére, annak testi és lelki tüneteire, és az ezért felelős központi idegrendszeri szabályozásra irányulnak.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a stresszesebb, nehezebb időszakok után lebetegszünk, fáradékonyabbak leszünk, gyorsan elérnek minket a vírusok, baktériumok. A szervezetünk ugyanis, ha hosszabb időn keresztül leterhelt, akkor egy idő után kimerül, és tünetekkel figyelmeztet rá, hogy ideje pihenni. Az ilyen esetek kivédésében, illetve megelőzésében az autogén tréning elsajátítása és alkalmazása sokat segíthet.

J. H. Schultz német pszichiáter által kidolgozott technika, vagyis az autogén tréning (AT) a test öngyógyító folyamatait elősegítő, orvosilag megalapozott módszer. Gyökerei régmúltra vezethetők vissza, merített a görög, keleti, buddhista orvoslás gyakorlataiból, melynek nyomán Schultz berlini pszichiáter alkotta meg az 1920-as években. A relaxációs eljárások több pszichológiai, terápiás módszer eszköztárát képezik (mint például a viselkedésterápiás eljárások, NLP), és orvosok, pszichológusok, pszichiáterek, valamint pszichoterapeuták előszeretettel alkalmazzák. Az autogén tréning több szinten fejti ki hatását. Egyrészt az állandósággal, melegség érzéssel és a sajátos ritmusával segít újra visszatalálni a szélsőséges érzelmi állapotokból a kiegyensúlyozottsághoz, pihentető és nyugtató hatású. A gyakorlatok során a koncentrációs képesség fejlődik, a külső zavaró hatások kiküszöbölése által pedig a teljesítmény fokozódik.

Mi az autogén tréning célja?

Minden relaxációnak közvetlen vagy közvetett célja a központi idegrendszer áthangolása, illetve a pszichovegetatív működések rugalmasságának a fokozása, az egyensúly kialakítása, a túl magas szorongásszint csökkentése, a lelki alapfeszültségi szint áthangolása, a stressz csökkentése. Mindemellett nem utolsó sorban az autogén tréning során önismeretünk kiszélesedik, a gyakorlatok során egyre mélyül, ami pedig a jövőbeni pszichoszomatikus eredetű betegségek megelőzésében fontos szerepet játszhat.

Mi történik az autogén tréning során?

Az AT egyéntől függően, de általában 15 alkalmat foglal magába, melynek során a relaxált állapot elérése egyben az eszköz is a terápia folyamatában, a gyakorlatokat behunyt szemmel végezzük ülő vagy fekvő pozícióban. A gyakorlat során átélt élmények átbeszélésre kerülnek a gyakorlatvezető szakemberrel, majd pedig az összefüggések keresésére kerül sor a gyakorlat alatt átélt élmények és a kliens problémái, tünetei között. Az AT célja, hogy a kliens ezeket az érzetekhez kapcsolható lelki jelenségeket felismerje, megértse, hogy mi miért történik, és elindulhasson a nyugalmi állapot elérése felé. Kezdetben a szakember van segítségére, az ellazult állapot a kliens lelkének tudattalan részébe történő bejutáshoz segíti hozzá. A felismeréssel megtanulja értelmezni saját tüneteit.  A későbbiekben azonban az egyén már saját magának alakítja ki az AT-t, és vezeti önmagát autogén módon tüneteinek, betegségeinek függvényében.

A kezdeti gyakorlások beiktatása, rendszeressé tétele általában nehézséget okoz, ugyanis az emberek elfelejtik, nehezen illesztik be a mindennapjaikba. Azonban, ha sikerül túllendülni ezen, akkor egy olyan szokássá válik, mely hozzásegít a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb élethez. Az életmódváltás sem történik meg az egyik pillanatról a másikra, több idő szükséges az átálláshoz. Aki ad magának időt, és nem adja fel az első nehézségnél, az máris nagyon sokat tett az egészsége érdekében.

A módszer természetesen egyéni és csoportos formában is elsajátítható. Az egyéni módszer előnye, hogy az egyéni problémákra nagyobb hangsúly tevődik, több időt és figyelmet kap, míg csoportos helyzetben az élmények átbeszélhetők a csoport többi tagjával is, melynek során fontos tapasztalatok szerezhetők, és a nehézségek is könnyebben áthidalhatók.  A napi gyakorlásokra kezdetben napi két alkalmat kell szánni, mely nem vesz igénybe hosszú időt, viszont nélkülözhetetlen a módszer elsajátítása, automatikussá válása szempontjából.

A rendszeres gyakorlatokkal egy olyan relaxált állapot jön létre, melyben a keringés, szívritmus, légzés, emésztés kontrollálhatóvá válik a passzív koncentráció segítségével. Az idegrendszer nyugalmi állapotával a testi feszültség is csökkenni kezd, ebben a nyugalmi állapotban pedig a testi folyamatok szabályozhatóvá válnak. Az egyén javulást ér el kreativitásban, teherbírásban, önszabályozásban (pl. memóriajavulás, alvásminőség javulása, energiamozgósítás, tolerancianövekedés), szorongásoldásbanstresszkezelésben.

Kinek érdemes belevágni?

Mindenképp ajánlom azoknak, akik érdeklődnek a relaxációs eljárások iránt, és szeretnek dolgozni a belső világukkal, szeretnék megismerni testük nyelvét, és javítani szeretnének életminőségükön, akik fejlesztenék figyelmük, koncentrációjuk szintjét, egészségüket, önismeretüket, immunrendszerüket, teljesítményüket, valamint az önkontrollt. Az AT sokban hozzájárul az alvásminőséghez, nehéz élethelyzetek könnyebbé tételéhez, és a mindennapi stresszszint csökkentéséhez. Segíti az izomfeszültség csökkentését, ezáltal pedig a lelki feszültség redukcióját.

Paksa Éva, pszichológus, relaxációs terapeuta

Autogén tréninggel foglalkozó szakembereink:

Gajdos Panna, Moldoványi Csilla, Molnár-Gábor Dalma, Paksa Éva, Péntek Orsolya, Tábit Sarolta

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja az alábbi számot:

(mobilról kattintva azonnal hívható)

Bejelentkezés:

hétfőn, kedden

16:00-20:00 között

szerdán, csütörtökön és pénteken

12:00-16:00 között

Ha a telefont éppen nem tudjuk felvenni, visszahívjuk Önt!